Smiltsērkšķis jau gadsimtiem ilgi ir uzskatāms par vērtīgu ogu ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Skaistumkopšana, ēst gatavošana un medicīna ir izplatītākie smiltsērkšķa pielietojuma veidi. Tās izmantoja jau senajās Ķīnas un citu austrumu zemju civilizācijas kā dziedniecisku elementu to laiku medicīnā.
21.gadsimtā var pavisam viegli aizmirst par to, ka mums apkārt ir atrodami dažādi vērtīgi augi, kuri, iespējams, pat aug netālu no mājām. Smiltsērkšķis noteikti ir viena no tām dabas veltēm, par kuru varētu teikt, ka ir atgriezusies no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties – iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.
KĀ IZMANTOT SMILTSĒRKŠĶU OGAS ĒDIENU GATAVOŠANĀ?
Medicīna un pārtika bija izplatītākās nozares, kurās senās civilizācijas cilvēki izmantoja smiltsērkšķu ogas. Smiltsērkšķu ogas ir lieliska piedeva gan pamatēdieniem, gan receptēm. Smiltsērkšķu receptes saldajiem ēdieniem ir ļoti daudz. Piemēram, ogas kalpo kā lielisks un vitamīniem bagāts pildījums pankūkām, želejām, pīrāgiem, pat tējām, kokteiļiem un par modes lietu kļuvušajiem smūtijiem. Pamatēdienos smiltsērkšķus var lieliski kombinēt ar putnu gaļas ēdieniem kā piedevu, salātos, čatniju gatavošanai un smiltsērkšķu marinādes un mērces garšos lieliski ar cūkgaļu un liellopa gaļu. No smiltsērkšķiem ir iespējams pagatavot arī etiķi, ar koapslacīt salātus un uzlabot ēdiena kopējo garšu.
Ziemas krājumu gatavošanā, smiltsērkšķis var būt lielisks palīgs. Mērces un dažādi ievārījumi, marinējumi ir tikai maza daļa no visa, turklāt, smilsērkšķu eļļa ir lielisks, vitamīniem bagāts konservants.
KUR PIRKT UN CIK IZMAKSĀ SMILTSĒRKŠĶU EĻĻA UN SULAS PRODUKTI?
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Gan smiltsērkšķu sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Ņemot vērā to, ka eļļas un sulas ir koncentrētas un nepieciešams pavisam maz vienā lietošanās reizē, varētu šķist, ka cena ir pārāk augsta, bet tā nebūt nav. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.